Zeg nooit zomaar wit tegen wit

De juiste sfeer met het juiste wit

Hou je van een heldere, lichte sfeer in huis of ben je geen fan van felle kleuren? Dan is wit de perfecte keuze voor jou. Maar let op, wit kan een ruimte maken, maar ook kraken! Je neemt dus maar beter niet zomaar het eerste het beste wit uit de winkelrekken.

Wist je dat …

Je ook verschillende wittinten met elkaar kan combineren of dat je kan spelen met glansgraden (mat en hoogglans) om meer leven in een kamer te brengen? Blijf dan wel binnen eenzelfde groep van off-whites (warm of koud).

Wist je dat …

Je ook verschillende wittinten met elkaar kan combineren of dat je kan spelen met glansgraden (mat en hoogglans) om meer leven in een kamer te brengen? Blijf dan wel binnen eenzelfde groep van off-whites (warm of koud).

Koele ondertoon:

ZIJDEWIT

KATOENWIT

Warme ondertoon:

GEBROKEN WIT

CRÈMEWIT

UIT GAMMA COLOR INTENSE.

Kiezen voor wit

Witte muren en plafonds hebben heel wat voordelen in een interieur. Wit maakt een ruimte licht en helder, laat ze groter lijken en heeft bovendien een pure en rustgevende uitstraling. Daarnaast laat wit zich ook gemakkelijk combineren met andere kleuren. Geen wonder dat wit een van de populairste kleuren is bij klussers. Maar wanneer het fout wordt toegepast, kan wit ook ongezellig en afstandelijk overkomen. Kiezen voor het juiste wit is daarom heel belangrijk.

Het ene wit is het andere niet

Als je een pot witte verf wilt gaan kopen, zal je al snel merken dat er heel veel verschillende soorten wit bestaan, elk met een eigen nuance en ondertoon. Er zijn koele witten met bijvoorbeeld een blauwe of groene ondertoon, en warme witten met een rode, oranje of gele ondertoon. Welk wit je kiest, hangt af van je eigen smaak en woonstijl, de ruimte die je wilt verven en de sfeer die je wilt creëren.

Kies voor wit met een warme ondertoon wanneer …

  • Je algemene woonstijl eerder landelijk en knus is.
  • De kleuren van de andere elementen in je interieur (meubels, gordijnen) ook warme tinten zijn.
  • Je een kamer verft die warmte en gezelligheid moet uitstralen, zoals een woon- of een slaapkamer.
  • Je kamer naar het noorden georiënteerd is en dus minder natuurlijk daglicht krijgt.

Kies voor wit met een koele ondertoon wanneer …

  • Je algemene woonstijl eerder modern en strak is.
  • De kleuren van de andere elementen in je interieur (meubels, gordijnen) eerder koele tinten zijn.
  • Je wilt dat de kamer er fris en helder uitziet, zoals bij een keuken of een badkamer.
  • Je kamer naar het zuiden of oosten georiënteerd is en dus baadt in het zonlicht.

GAMMA, Histor en Levis hebben elk verschillende wittinten in hun assortiment. Vind je het moeilijk om te kiezen? In ons Kleuratelier kan je terecht voor kleurstalen en advies van onze kleurexperts.

Hoe maak je het? Samen met GAMMA!